Mit kell tudni a cystoid makulaödémáról.

Mit kell tudni a cystoid makulaödémáról.

Ez a látás homályossá és nem célzottá válik. A kezeléssel azonban az állapot visszafordítható.

A látás bármely jelentős változása aggodalomra adhat okot, de a cisztoid makulaödéma legtöbb embere a teljes vagy részleges látást visszanyeri, ha kezelésben részesülnek. Az állapot oka meghatározza a kezelési lehetőségeket.

Olvassa tovább, hogy megismerje a cystoid makulaödéma tüneteit, okait és kezelését.

Mi a cystoid makulaödéma?

A cystoid makulaödéma akkor fordul elő, amikor a folyadék felhalmozódik a Macula nevű szem egy részén, torzítva a látást.

A szem egy retina -t tartalmaz, amely egy szövetréteg a szem hátuljában, amely fényt észlel és képeket küld az agynak. A retina középpontját makula -nak hívják, és elengedhetetlen a látás képességéhez.

A makula felelős az éles képekért és az emberek azon képességéért, hogy megkülönböztesse az egyik elemet a másiktól.

Bizonyos esetekben a macula folyadékkal removio ár kattintson, ha többet szeretne megtudni töltheti meg, ami cisztaszerű mintákat hoz létre. Ezt cystoid makulaödéma -nak hívják.

Bár ez a feltétel nem életveszélyes, a látás csökkenése befolyásolhatja az ember életminőségét.

tünetek

A Nemzeti Szem Intézet szerint a cystoid makulaödéma fő tünete elmosódott vagy torz látás, ahol a képek hullámosnak vagy homályosnak tűnnek. Az ilyen állapotú emberek a színeket is elhalványult vagy kevésbé fényesek.

Ez a betegség nem mindig érinti mindkét szemet, ami azt jelenti, hogy a tünetek néha csak egy szemben vannak jelen.

Hasonló tünetek fordulhatnak elő más állapotok eredményeként, így bárki számára, aki megtapasztalja, beszéljen egy alapellátási orvossal vagy szemorvossal a diagnózis megszerzése érdekében.

okok

A cystoid makulaödéma különféle lehetséges okokkal rendelkezik, ideértve az alábbiakat is.

szürkehályog műtét

Ez az eljárás magában foglalja a szem lencséjének eltávolítását és a mesterséges lencsével történő cseréjét. A szemészek ezt a műtétet végzik a szürkehályog szemében. A szürkehályog rontja a látást azáltal, hogy a dolgok homályosnak és a fókuszban néznek ki, miközben növelik a lámpák tükröződését.

Bár ez az eljárás viszonylag biztonságos, néhány kockázattal jár, beleértve a cystoid makulaödémát is. A cystoid makulaödéma a szürkehályog műtét utáni csökkentett látás minőségének leggyakoribb okai.

Diabetes

A cukorbetegség olyan állapot, amely miatt a vércukorszint túl magas.

A kezeletlen cukorbetegség veszélyes lehet. Ha a vércukorszint továbbra is magas, akkor ez negatív következményekkel járhat a testre, beleértve a cystoid makulaödémát is. A

cukorbetegség olyan tünetek kombinációját eredményezi, amelyek a folyadék felhalmozódását okozhatják a szemben, ami cisztoid makulaadémahoz vezet. Ezek a tünetek között szerepel a teljes testgyulladás, a szembe csökkentett véráramlás és a vér-retinális gát megszakítása.

Retina érrendszeri betegségek

A cukorbetegség kivételével sok olyan állapot befolyásolhatja a retina véráramlását. Ezek blokkolhatják a véráramlást, folyadék szivárgását okozhatják, vagy retinális ereket, például vénát vagy kapillárisot repedhetnek.

az életkorhoz kapcsolódó makuladegeneráció (AMD)

AMD olyan állapot, amelyben az öregedés károsodást okoz a makula számára. Ez a feltétel rendkívül gyakori, és a látási fogyatékosság vezető oka a 60 évesnél idősebb embereknél.

AMD folyadékszivárgást okozhat a retina különböző részein. Ha befolyásolja a makulát, akkor cystoid makulaödémát okozhat.

Az AMD -nek nincs gyógymódja, de ha cisztoid makulaödémával jelenik meg, akkor a kezelések segíthetnek az embereknek visszanyerni látásukat.

Diagnózis

A cystoid makulaödéma diagnosztizálásához egy szemész tágítja a tanulókat, hogy a retinát nézze meg. Ha gyanítják az ödémát, akkor más diagnosztikai teszteket is elvégezhetnek, például:

optikai koherencia tomográfia

Ez a teszt lehetővé teszi a szemorvos számára, hogy közelebbről megvizsgálja a retina -t. A gép beolvassa a retina -t, és olyan képeket készít, amelyek segítik a retina vastagságának meghatározását.

Fluoreszcein angiográfia

Ez az eljárás egy sárga festék injekcióját magában foglalja egy vénába. A festék a szemébe utazik, és egy kamera fényképeket készít a retináról, hogy megnézze, van -e folyadék szivárgás.

Kezelés

Az orvosoknak meg kell határozniuk a cystoid makulaödéma mögöttes okát a legjobb kezelés ajánlása érdekében. Az októl függően különféle kezelések állnak rendelkezésre, ideértve a következőket:

  • Injekciók: Ezeket a gyógyszereket anti-VEGF gyógyszereknek nevezzük, és segítik a szemben lévő erekből származó szivárgást.
  • szteroidkezelés: Ez a kezelés segít csökkenteni a gyulladást.
  • Szemcseppek: Az orvosok általában ezeket a szürkehályog műtét után írják elő.
  • Lézerkezelés: A lézerkezelés segíti a szivárgó erek lezárását.
  • Vitrectomia műtét: Az orvosok ezt az eljárást használják a makula helyreállításához.

mikor kell kapcsolatba lépni egy orvossal

Azoknak az embereknek, akik látásukban bármilyen károsodást észlelnek, azonnal egyeztetést kell végezni egy szemésznél. Minél hamarabb kapnak diagnózist, annál hamarabb megkezdődik a kezelés, ami gyakran megakadályozza a tünetek romlását.

Ha egy személynek már van diagnosztizálása, akkor beszélnie kell egy orvossal, ha a kezelés nem működik, vagy látásuk továbbra is csökken.

Outlook

A cystoid makulaödéma nem életveszélyes állapot, hanem befolyásolhatja az ember életminőségét, és kockázatosabbá teheti bizonyos tevékenységek elvégzését, amelyek a jó látáson alapulnak.

Az ilyen állapotú emberek, akik kezelést kapnak, általában visszanyerik eredeti látásukat. A cystoid makulaödéma okától és a kezelési tervtől függően azonban több hónapig tarthat, amíg a feltétel eltűnik.

Fontos, hogy pontosan kövesse a kezelési tervet, és gyakori látogatást végezzen a szemésznél annak biztosítása érdekében, hogy ne térjen vissza.

Összegzés

A cystoid makulaödéma olyan állapot, amely rontja az ember látását. Ez általában egy másik mögöttes állapot, például a cukorbetegség tünete, de a legutóbbi szürkehályog műtétéből származhat.

Ennek az állapotnak az elsődleges tünete csökken, homályos látás. Mivel a jövőkép változásai jelentős kihívásokat jelenthetnek, fontos, hogy gyorsan meglátogassuk a szemész látogatását, hogy a kezelést a lehető leggyorsabban megkezdhessék.

  • Szem egészség/vakság

Contents